Kawiarnie naukowe w Uniwersytecie Gdańskim
Zapraszamy na spotkanie otwarte z prof. dr hab. Ewą Łojkowską „Rośliny ulepszone genetycznie - szansą na wyżywienie ludzkości...” 20.04.2021 r. o godz. 18.00
Dofinansowano z programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” Ministra Edukacji i Nauki
KAWIARNIE NAUKOWE W UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM
Zapraszamy na spotkania otwarte w formie kawiarni naukowych przybliżające działalność naukową pracowników Uczelni szerszemu odbiorcy.
Wtorek 20 kwietnia 2021, godzina 18.00
„Rośliny ulepszone genetycznie - szansą na wyżywienie ludzkości
a nie zbędną ingerencją w produkcję żywności”
przedstawi
Pani Prof. dr hab. Ewa Łojkowska
Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed
Abstrakt: Hodowla roślin jest tak długa jak historia ludzkości. Jednak na przestrzeni wieków, a w szczególności w ostatnich 50 latach, metody hodowli roślin zmieniły się diametralnie. Selekcja i rozmnażanie najlepszych osobników oraz hodowla mieszańców wewnątrz- i międzygatunkowych zostały zastąpione przez hodowlę ukierunkowaną opartą o markery molekularne, modyfikacje genetyczne i edycję genomu.
W trakcie wykładu postaram się udowodnić, iż nowoczesna hodowla roślin oparta o szeroko rozumianą inżynierię genetyczną to nie fanaberia naukowców, a konieczność, która pozwoli na wyżywienie ludzkości zdrową żywnością i zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin.
Osoby, które mają ochotę zadać pytanie, mogą to zrobić do poniedziałku 19 kwietnia 2021 r. na adres: oblicza.nauki@ug.edu.pl
Link do wykładu: Kliknij tutaj, aby dołączyć do spotkania
Serdecznie zapraszamy!
Organizatorami spotkania w kawiarni naukowej są Wydział Chemii oraz Wydział Ekonomiczny Uniwersytetu Gdańskiego.
Więcej informacji o wydarzeniach w ramach projektu:
https://chemia.ug.edu.pl/wspolpraca/popularyzacja_nauki/science_clubs_w_ug
https://ekonom.ug.edu.pl/web/biznes/index.html?lang=pl&ao=science_clubs_-_znane_i_nieznane_oblicza_nauki