Wykładowcy Letniego Kursu Ichtiologia Morza

Wykładowcy Letniego Kursu Ichtiologia Morza

Pracownicy Uniwersytetu Gdańskiego prowadzący zajęcia kursu „Ichtiologia morza” organizowanego w Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry Wydziału Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego:

  1. Bartłomiej Arciszewski – pracownik Stacji Morskiej UG, kierownik kursu „Ichtiologia morza”, członek zespołu realizacyjnego projektu „Zatoka Wiedzy - rozwijanie kompetencji ekologicznych społeczeństwa przez edukację”, ichtiolog, 27 lat doświadczenia w pracy badawczej i edukacyjnej.
  2. Justyna Kąpa – pracownik Fundacji Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego – koordynator zespołu edukatorów, członek zespołu realizacyjnego projektu „Zatoka Wiedzy - rozwijanie kompetencji ekologicznych społeczeństwa przez edukację”, ponad 10 lat doświadczenia w pracy edukacyjnej i organizacji wydarzeń i szkoleń z zakresu środowiska morskiego, w tym organizacji kursu Ichtiologia morza.
  3. dr hab. profesor UG Mariusz Sapota – pracownik UG, nauczyciel akademicki, oceanograf,  ichtiolog, współtwórca i współorganizator kursu Ichtiologia morza, 41 lat doświadczenia w pracy badawczej i dydaktycznej.
  4. Wojciech Górski – pracownik Stacji Morskiej UG, specjalista ds. analizy połowów i ochrony ssaków morskich, edukator, 14 lat doświadczenia w pracy zawodowej, współorganizator kursu Ichtiologia morza.
  5. dr Anna Dziubińska - pracownik UG, oceanograf, specjalistka w zakresie siedlisk morskich, płetwonurek, ponad 10 lat doświadczenia w pracy badawczej i dydaktycznej.
  6. dr Marcin Kuciński – adiunkt UG, specjalista w zakresie biotechnologii produkcji ryb łososiowatych, dydaktyk kierunku Akwakultura – Biznes i Technologia na Wydziale Oceanografii i Geografii, ponad 10 lat doświadczenia badawczego oraz współpracy z sektorem akwakultury.
  7. dr hab. Adam Adamski, prof. UMK – zawodowo związany z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu już od czasu studiów. W latach 1991–2016 pracował na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi oraz Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska. Pełnił tam w latach 1997–2016 funkcję Kierownika Wydziałowego Muzeum Przyrodniczego. Obecnie pracuje na etacie profesorskim dydaktyczno-naukowym na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Katedrze Konserwacji-Restauracji Sztuki Nowoczesnej i Współczesnej. Pełni także funkcję kierownika Pracowni Fotograficznej w Centrum Badań i Konserwacji Dziedzictwa Kulturowego UMK. W swojej pracy stara się połączyć naukę (doktorat z nauk biologicznych - hydrobiologia) i sztukę (habilitacja z dziedziny sztuk filmowych w Wyższej Szkole Filmowej w Łodzi). Habilitacja ze sztuk filmowych w zakresie dokumentacji przyrodniczej jest pierwszą i jedyną jak dotąd tego typu habilitacją w Polsce. Wiele lat pełnił funkcję prezesa Okręgu Toruńskiego Związku Polskich Fotografików Przyrody, którego był założycielem. Jest członkiem Związku Polskich Artystów Fotografików. Uczestniczył w setkach wystaw zbiorowych i jest autorem dziesiątek indywidualnych wystaw fotograficznych. Pomysłodawca i dyrektor Międzynarodowego Festiwalu Sztuk Wizualnych Inspirowanych Naturą „Sztuka Natury”. Przewodniczący Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmów Przyrodniczych im. Włodzimierza Puchalskiego w Łodzi. Przewodniczący Jury konkursu fotograficznego "Przyroda województwa kujawsko-pomorskiego" organizowanego przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego oraz wielu konkursów powiązanych tematycznie z przyrodą, jak "Natura – Naturalnie!".  Prowadził liczne warsztaty fotograficzne, w tym zajęcia w ramach kursu „Ichtiologia morza” w Stacji Morskiej w Helu. W ramach eksperckiej współpracy z SONY prowadzi zaawansowane szkolenia w zakresie fotografii przyrodniczej, dokumentacyjnej oraz multispektralnej. Za swoje dokonania artystyczne w dziedzinie fotografii przyrodniczej otrzymał wiele prestiżowych nagród i wyróżnień w tym: Prezydenta Miasta Torunia oraz Marszałka Województwa Kujawsko – Pomorskiego. 
  8. Prof. dr hab. Tomasz Kakareko – profesor w Katedrze Ekologii i Biogeografii Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika  w Toruniu. Jest biologiem z 29-letnim doświadczeniem w pracy badawczej i dydaktycznej w zakresie ekologii ryb. Od 2018 r. profesor nadzwyczajny UMK związany z Zakładem Hydrobiologii / Katedrą Ekologii i Biogeografii na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska / Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych UMK, wcześniej adiunkt w Zakładzie Hydrobiologii UMK (2003–2018) oraz asystent w tym samym zakładzie (2001–2003). Kierownik Zakładu Hydrobiologii (2014–2019) na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska UMK. Senior Marie Curie Research Fellow w School of Applied Sciences, Bournemouth University, Wielka Brytania (2011–2013). Prowadzi badania i zajęcia dydaktyczne dotyczące ekologii ryb; od dwóch dekad planuje i realizuje eksperymenty z zakresu ichtiofauny, łącząc analizy eksperymentalne z praktyką ochrony i zarządzania ekosystemami wodnymi. Autor  ponad 150 publikacji w renomowanych czasopismach naukowych.
  9. Mgr Kamila Fidos – posiada 20-letnie doświadczenie zawodowe jako kucharz kuchni japońskiej i unikalne kompetencje w zakresie obróbki i przygotowania kulinarnego ryb. Absolwentka kierunku Rybactwo na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie i ekspert w obszarze anatomii ryb bałtyckich. W swoich specjalistycznych szkoleniach prowadzonych w ramach kursu ichtiologii stawia na motywem przewodni, którym jest lokalne wykorzystywanie surowców - uczestnicy pracują na świeżych rybach bałtyckich oraz sezonowych warzywach. Podczas warsztatów przedstawiane są różne sposoby obróbki ryb, a także techniki przygotowania i podania dań kuchni japońskiej (sushi).

 

View changelog

Submitted on śr., 08/13/2025 - 14:34 by Waldemar Kuczewski Changed on czw., 08/28/2025 - 08:06 by Waldemar Kuczewski