Science cafes at the University of Gdansk

Posted on 2021-04-15


Dofinansowano z programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” Ministra Edukacji i Nauki




KAWIARNIE
NAUKOWE W UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM


Zapraszamy na spotkania otwarte w formie kawiarni naukowych przybliżające działalność naukową pracowników Uczelni szerszemu odbiorcy.
                                                 

Wtorek  20 kwietnia 2021, godzina 18.00


„Rośliny ulepszone genetycznie - szansą na wyżywienie ludzkości
a nie zbędną ingerencją w produkcję żywności”


przedstawi

Pani Prof. dr hab. Ewa Łojkowska
Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed




Abstrakt:
Hodowla roślin jest tak długa jak historia ludzkości. Jednak na przestrzeni wieków, a w szczególności w ostatnich 50 latach, metody hodowli roślin zmieniły się diametralnie. Selekcja i rozmnażanie najlepszych osobników oraz hodowla mieszańców wewnątrz- i międzygatunkowych zostały zastąpione przez hodowlę ukierunkowaną  opartą o markery molekularne, modyfikacje genetyczne i edycję genomu.

W trakcie wykładu postaram się udowodnić, iż nowoczesna hodowla roślin oparta o szeroko rozumianą inżynierię genetyczną to nie fanaberia naukowców, a konieczność, która pozwoli na wyżywienie ludzkości zdrową żywnością i zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin.




Osoby, które mają ochotę zadać pytanie, mogą to zrobić do poniedziałku 19 kwietnia 2021 r. na adres: oblicza.nauki@ug.edu.pl


Link do wykładu: Kliknij tutaj, aby dołączyć do spotkania

Serdecznie zapraszamy!


 



Organizatorami spotkania w kawiarni naukowej są Wydział Chemii oraz Wydział Ekonomiczny Uniwersytetu Gdańskiego.

Więcej informacji o wydarzeniach w ramach projektu:
https://chemia.ug.edu.pl/wspolpraca/popularyzacja_nauki/science_clubs_w_ug
https://ekonom.ug.edu.pl/web/biznes/index.html?lang=pl&ao=science_clubs_-_znane_i_nieznane_oblicza_nauki